Νωπός καρπός ροδιού

Ρόδι ο μαγικός καρπός που προστατεύει την καρδιά
Οι καρποί της ροδιάς, αλλά και οι σπόροι της, ο φλοιός και τα άνθη της χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια η ροδιά είναι το αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας, επειδή θεωρείται σαν ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
Το άνθος της ροδιάς χρησιμοποιούνταν εναντίον του δηλητηρίου του σκορπιού, την ακατάσχετη εμμηνόρροια, τις αιμορραγίες, τη δυσεντερία, τη διάρροια και γενικά σαν παυσίπονο.
Ο καρπός της ροδιάς απαρτίζεται από τέσσερα μέρη και το κάθε μέρος έχει το δικό του βοτανολογικό και χημικό χαρακτήρα.
Αυτά είναι:
Ο καρπός της ροδιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β, C και σε ανόργανα στοιχεία:
φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο κλπ.
Το περικάρπιο των ροδιών χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση διαρροιών, ελκών, στοματίτιδων κλπ.
Ο χυμός του ροδιού, έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλογωτικές ιδιότητες που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε ανθοκυάνες, σε ελλαγική τανίνη και σε υδρολυτική τανίνη.
Ο φλοιός των ροδιών, ήταν κατάλληλος στη βυρσοδεψία. Η τανίνη από το ρόδι χρησιμοποιείτο για να σκληρύνει και να σταθεροποιήσει τα δέρματα, επιτρέποντας την παρασκευή ανθεκτικών προϊόντων, όπως υφάσματα και δερμάτινες κατασκευές.
Το ρόδι είναι μία μεγάλη πηγή χαλκού για τον οργανισμό του ανθρώπου. Ο χαλκός είναι συστατικό πολλών ενζύμων, αλλά κυρίως είναι συστατικό της αιμογλοβίνης και του κολλαγόνου (πρωτεΐνης που λαμβάνει μέρος στη δομή και την αποκατάσταση των ζημιών των ιστών του ανθρώπου).
Διατροφική αξία ανά καρπό / Nutritional value per fruit:
Ενέργεια/ Εnergy: 234kcal ,
Πρωτεΐνες / Proteins: 4,01g
Φυτικές ίνες / Vegetable fibers: 11,3g
Λιπαρά / Fat: 0g